Räkenskapsåret börjar närma sig sitt slut för det allra flesta, därför vill vi på REAK passa på och ge er lite nyttiga tips inför bokslutet. Här tar vi upp 5 enkla skattetips som ni enkelt kan implementera. 

 1. Inventarier

Inventarier av mindre värde, det vill säga ett halvt prisbasbelopp (23 650 kr för 2020), kan med fördel köpas in före årsskiftet för att minska skatten. Gör du flera inköp av inventarier som inte har med varandra att göra gäller 23 650 kr för varje inköpstillfälle. Vad du däremot inte kan göra är att dela upp inköp av inventarier som hör ihop för att därigenom kringgå beloppstaket. Överstiger du beloppet ska inköpet bokföras som inventarier, föras in i inventarieregistret och skrivas av under flera år. 

2. Ta ut rätt lön

Under förutsättning att det finns resultat och likviditet i bolaget bör du ta ut 523 200 kr i lön 2020 (vilket är brytpunkten för statlig inkomstskatt). För personer över 65 är gränsen 575 500 kr. Alternativt kan du sikta lite högre och ta ut en lön på 539 000 kr, vilken ger en maximal pensionsgrundande inkomst. Högre än 539 000 kr bör du helst inte ta ut. Då bör du titta på utdelning eller högre avsättning till pension istället.

3. Utdelning

Äger du kvalificerade andelar med mer än 4 % i ett FÅAB bör du eller närstående till dig ta ut tillräckligt med lön för att kunna utnyttja lönebaserad utdelning (även kallat Huvudregeln i 3:12-reglerna). Lönen måste uppgå till minst 6 IBB (400 800) +5 % av de totala lönerna, dock max 9,6 IBB = 641 280 kr. Så i vissa fall kan det vara värt att ta ut en högre lön än 539 000 kr för att kunna utnyttja 3:12 reglerna till max.

4. Gåvor

Anställda kan få separata jul- respektive coronagåvor skattefritt till ett värde om max 450 kr inkl. moms respektive 1 000 kr inkl. moms. Det går också att ge en kombinera gåva skattefritt till ett värde av högst 1 450 kr inkl. moms.

5. Friskvård

Friskvård är bra för alla så se till att att använd friskvårdsbidraget som är skattefritt. Mycket har hänt kring reglerna för friskvård under året. Du får idag friskvårdsbidrag för fler aktiviteter än tidigare. 

utdelning 2024

Utdelning enligt schablon 2024 och 3:12 reglerna

Utdelning enligt förenklingsregeln 2024
samtliga ägare får, proportionerat mot hur stor del av bolaget de äger, beräkna ett gränsbelopp om inkomstbasbeloppet från året innan multiplicerat med 2,75. För utdelning under 2024 innebär detta alltså 2,75*74300= 204.325 SEK. En delägare som äger 50% av aktierna får alltså tillgodogöra sig 102.162 SEK.

Read More »

Prissättning – Vad ska man tänka på?

Vare sig om man driver ett aktiebolag, en enskild firma eller om verksamheten finns i annan bolagsform är det viktigt att ta ställning till prissättningen. Det känns för många både obekvämt att pressa sina priser uppåt samtidigt som det lätt

Read More »

Företagsvärdering

Värderingsmetoder vid företagsförvärv Företagsvärdering är en avgörande faktor för samtliga parter vid ett företagsförvärv. Det kan även vara en viktig punkt för investerare eller borgenärer vid kapitaltillskott. Vid en företagsvärdering finns det ett flertal metoder vilket både ger flexibilitet och

Read More »

Vinstdisposition i fåmansbolag

Vid räkenskapsårets slut är målsättningen för de flesta bolag att visa på positiva resultat. Att förstå hur man bäst disponerar vinsten i ett fåmansbolag är avgörande för att säkerställa både företagets och ägarnas ekonomiska framgång. För att ha så många

Read More »