Räkenskapsåret börjar närma sig sitt slut för det allra flesta, därför vill vi på REAK passa på och ge er lite nyttiga tips inför bokslutet. Här tar vi upp 5 enkla skattetips som ni enkelt kan implementera. 

 1. Inventarier

Inventarier av mindre värde, det vill säga ett halvt prisbasbelopp (23 650 kr för 2020), kan med fördel köpas in före årsskiftet för att minska skatten. Gör du flera inköp av inventarier som inte har med varandra att göra gäller 23 650 kr för varje inköpstillfälle. Vad du däremot inte kan göra är att dela upp inköp av inventarier som hör ihop för att därigenom kringgå beloppstaket. Överstiger du beloppet ska inköpet bokföras som inventarier, föras in i inventarieregistret och skrivas av under flera år. 

2. Ta ut rätt lön

Under förutsättning att det finns resultat och likviditet i bolaget bör du ta ut 523 200 kr i lön 2020 (vilket är brytpunkten för statlig inkomstskatt). För personer över 65 är gränsen 575 500 kr. Alternativt kan du sikta lite högre och ta ut en lön på 539 000 kr, vilken ger en maximal pensionsgrundande inkomst. Högre än 539 000 kr bör du helst inte ta ut. Då bör du titta på utdelning eller högre avsättning till pension istället.

3. Utdelning

Äger du kvalificerade andelar med mer än 4 % i ett FÅAB bör du eller närstående till dig ta ut tillräckligt med lön för att kunna utnyttja lönebaserad utdelning (även kallat Huvudregeln i 3:12-reglerna). Lönen måste uppgå till minst 6 IBB (400 800) +5 % av de totala lönerna, dock max 9,6 IBB = 641 280 kr. Så i vissa fall kan det vara värt att ta ut en högre lön än 539 000 kr för att kunna utnyttja 3:12 reglerna till max.

4. Gåvor

Anställda kan få separata jul- respektive coronagåvor skattefritt till ett värde om max 450 kr inkl. moms respektive 1 000 kr inkl. moms. Det går också att ge en kombinera gåva skattefritt till ett värde av högst 1 450 kr inkl. moms.

5. Friskvård

Friskvård är bra för alla så se till att att använd friskvårdsbidraget som är skattefritt. Mycket har hänt kring reglerna för friskvård under året. Du får idag friskvårdsbidrag för fler aktiviteter än tidigare. 

växa stöd 2024 - vad är det?

Vad är växa stöd? 2024

Växa-stöd – lägre arbetsgivaravgifter vidanställning Som enmansföretagare kan det redan från början vara svårt att få budgeten att gåihop och avståndet när man tar steget att ta in en anställd, vilket markant ökarkostnaderna i ett litet bolag, kan vara stort.

Read More »
förmånsbil 2024

Förmånsbil – Allt du behöver veta

En förmånsbil utgör en bil som ägs eller leasas av företaget, vilket i detta fall är din arbetsgivare. Som anställd har du förmånen att använda bilen även för privata resor. När du använder bilen privat anses detta vara en  beskattningsbar

Read More »
avvecka aktiebolag guide 2024

Avveckla aktiebolag – Guide 2024

Att avveckla ett aktiebolag (AB) i Sverige är en komplex och ofta tidskrävande process som kräver noggrann planering och genomförande. Oavsett om det är en förändring i affärsstrategin, ekonomiska överväganden eller andra faktorer, finns det flera metoder och strategier för

Read More »
vad är en k10

Vad är en K10 blankett?

Dags att deklarera! För de allra flesta ägare i fåmansbolag ska k10 blankett användas som bilaga till den privata inkomstdeklarationen. I det här inlägget kommer vi gå igenom de vanligaste frågor och funderingar våra kunder brukar ha kring K10 blanketten. 

Read More »
milersättning 2024 vilka belopp gäller

Milersättning 2024 – Vilka belopp gäller?

  För en problemfri deklaration och för att säkerställa avdrag är det avgörande att noga dokumentera alla tjänsteresor under året. Genom att registrera varje kilometer i en körjournal enligt Skatteverkets krav skapar du inte bara ekonomisk trygghet utan underlättar även

Read More »