Räkenskapsåret börjar närma sig sitt slut för det allra flesta, därför vill vi på REAK passa på och ge er lite nyttiga tips inför bokslutet. Här tar vi upp 5 enkla skattetips som ni enkelt kan implementera.
1. Inventarier
Inventarier av mindre värde, det vill säga ett halvt prisbasbelopp (23 650 kr för 2020), kan med fördel köpas in före årsskiftet för att minska skatten. Gör du flera inköp av inventarier som inte har med varandra att göra gäller 23 650 kr för varje inköpstillfälle. Vad du däremot inte kan göra är att dela upp inköp av inventarier som hör ihop för att därigenom kringgå beloppstaket. Överstiger du beloppet ska inköpet bokföras som inventarier, föras in i inventarieregistret och skrivas av under flera år.
2. Ta ut rätt lön
Under förutsättning att det finns resultat och likviditet i bolaget bör du ta ut 523 200 kr i lön 2020 (vilket är brytpunkten för statlig inkomstskatt). För personer över 65 är gränsen 575 500 kr. Alternativt kan du sikta lite högre och ta ut en lön på 539 000 kr, vilken ger en maximal pensionsgrundande inkomst. Högre än 539 000 kr bör du helst inte ta ut. Då bör du titta på utdelning eller högre avsättning till pension istället.
3. Utdelning
Äger du kvalificerade andelar med mer än 4 % i ett FÅAB bör du eller närstående till dig ta ut tillräckligt med lön för att kunna utnyttja lönebaserad utdelning (även kallat Huvudregeln i 3:12-reglerna). Lönen måste uppgå till minst 6 IBB (400 800) +5 % av de totala lönerna, dock max 9,6 IBB = 641 280 kr. Så i vissa fall kan det vara värt att ta ut en högre lön än 539 000 kr för att kunna utnyttja 3:12 reglerna till max.
4. Gåvor
Anställda kan få separata jul- respektive coronagåvor skattefritt till ett värde om max 450 kr inkl. moms respektive 1 000 kr inkl. moms. Det går också att ge en kombinera gåva skattefritt till ett värde av högst 1 450 kr inkl. moms.
5. Friskvård
Friskvård är bra för alla så se till att att använd friskvårdsbidraget som är skattefritt. Mycket har hänt kring reglerna för friskvård under året. Du får idag friskvårdsbidrag för fler aktiviteter än tidigare.

Bokföring – Inte viktigt enbart för lagen
Att ha en uppdaterad bokföring är viktigt av flera skäl. Det som många troligtvis relaterar till är att det krävs pga. lagstiftning, något som vi rört vid i tidigare blogginlägg. Företaget är skyldigt att dokumentera alla inkomster och utgifter samt

Kassaflöde – livsgnistan för ditt företag
I teorin så går kassaflödet och resultatet i bolaget på lång sikt ihop. I praktiken och på kortare sikt så kan dock resultatet gå åt ett håll och kassaflödet åt ett annat. Likviditeten är en av de allra mest vitala

Redovisningsrutiner efter årskiftet
Årsskiftet har passerat, julmaten har ätits upp och chocken av att vara tillbaka på banan har lagt sig. För de som har kalenderår som räkenskapsår är det nu dags för en rad rutiner i samband med det nya året.

Nytt år, nya priser
Dina leverantörer har höjt priserna 2022… du har väl inte glömt att göra detsamma? Du har troligtvis inte missat att vi har en hög inflation i Sverige under 2022, en inflation som inte sett motsvarande siffror på flera decennier.

Skattenyheter inför 2023!
Inför 2023 finns det en rad punkter att ta hänsyn till gällande beskattning, avdrag och utdelningar. Nedan följer det som gäller för utdelningar samt ett axplock av några av de förändringar som föreslås i regeringens budgetproposition (varav vissa punkter bedöms

Extrapersonal – runt Jul, under sommaren och andra tillfällen då personalförsörjningen behöver säkras.
Du registrerar inte dina anställda hos Skatteverket och det finns inte heller några lagstadgade regler som gör att du inte snabbt kan ta in anställda när det krävs. Precis som vid alla andra anställningar så är det gällande lagstiftning (lagen