Nu när julen närmar sig så är det många som köper julgåvor till sina anställda. I det här blogginlägget kommer vi ta upp vad som gäller och hur mycket en julgåva får kosta för att räknas som skattefri för den anställde.

För att julgåvan ska räknas som skattefri gäller att priset för gåvan inte överstiger 450kr, värt att komma ihåg är att detta är inklusive momsen! Om värdet på julgåvan skulle överstiga 450kr så är det skatteplikt som gäller från den första kronan. För att klargöra, beloppet är ett gränsbelopp, så om julgåvans värde är 460kr så skattas den anställda för hela beloppet som vanlig lön. Om man vill köpa presentkort till sina anställda gäller det att presentkortet inte kan omvandlas till kontanter för att julgåvan ska gå in som skattefri. För aktiebolag som enbart har en anställd, och det råkar vara samma person som ägaren så får man givetvis också ta del utav en skattefri julgåva. Samma regler som ovan gäller då här också. Däremot kan du som har enskild firma eller handelsbolag inte ta ut någon skattefri julgåva.

Kort och gott julgåvan…

  • får ej överstiga 450kr inklusive moms
  • får ej vara i form av kontanter

Julbord

Vid julen är det också vanligt att man slår till med personalfest med julbord. Julmåltid är en skattefri förmån för anställda när det gäller internrepresentation, vilket en personalfest är. Viktigt att tänka på här är att avdrag för personalfester endast får göras 2 gånger per år.

Gåva till ideell organisation

Det är en väldigt omtänksam tanke att istället för julklappar till anställda ge gåvor till ideella organisationer så som Djurens Rätt, men viktigt att tänka på är att dessa gåvor tyvärr inte är avdragsgilla, däremot en väldigt god gest och något som vi föreslår.

God Jul önskar vi på Reak Consulting Redovisning

Läs mer om julgåvor här

Av: Ahliman Huseyni